Duurzaam wonen: verantwoorde keuzes voor je interieur

Op het gebied van wonen houden we steeds meer rekening met het milieu. Duurzaamheid en verantwoord omgaan met energie zijn belangrijke aandachtspunten geworden. We isoleren onze huizen om de warmte binnen te houden en het stoken te beperken. Met een warmtepomp en zonnepanelen proberen we een bijdrage te leveren aan het duurzaam opwekken van energie. Echter, niet alleen de buitenkant van ons huis verdient onze aandacht als het gaat om duurzaamheid, ook bij het inrichten en decoreren van onze woning kunnen we met het milieu rekening houden.

Milieuvriendelijke materialen

Een goede basis is belangrijk voor een duurzaam interieur. Vloeren en meubels gaan als het goed is jarenlang mee. Kies daarom voor kwalitatief goede materialen die op een duurzame manier geproduceerd zijn. Als je houten meubels of vloeren aanschaft, let dan op of het hout het FSC-label draagt. Dan weet je zeker dat je een verantwoorde keuze maakt. Overweeg ook eens meubels bij een kringloop aan te schaffen. Dat is een van de beste manieren om afval te verminderen in onze consumptiemaatschappij. Als je gaat verven, gebruik dan bij voorkeur verf op waterbasis die gemaakt is van natuurlijke pigmenten. Hiermee beperk je niet enkel de schadelijke gevolgen voor het milieu, maar tevens de nadelige effecten op je gezondheid.

Duurzaam geproduceerde stoffen

Een woning kan gezellig en behaaglijk gemaakt worden met gordijnen, vloerkleden en kussens van warme stoffen. Een bijkomend voordeel is dat gordijnen de warmte beter binnen houden wanneer het ‘s avonds afkoelt. Een vloerkleed geeft je woonkamer niet alleen een warme uitstraling maar houdt ook letterlijk je voeten warm. Of jouw favoriete vloerkleed groen is of een andere kleur heeft maakt niet uit. In een ecovriendelijk interieur passen stoffen in alle kleuren, als ze maar duurzaam geproduceerd zijn en lang meegaan.

Schoonmaak en onderhoud

Om zolang mogelijk van je interieur te kunnen genieten onderhoud je het met zorg. Als je je gaat verdiepen in de verschillende merken van schoonmaakartikelen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn kun je duurzame keuzes maken. Agressieve producten die schadelijk zijn voor het milieu kun je beter vermijden. Ook op het gebied van schoonmaak en onderhoud zijn er steeds meer ecologisch verantwoorde producten te koop die bovendien steeds betaalbaarder worden. Door je spullen goed te onderhouden heb je er langer plezier van. Ook dat draagt bij aan duurzaam wonen.

mts_wordx