Twee manieren waarop we minder kunnen vervuilen

Ondertussen weten de meesten van ons dat het milieu wel degelijk in gevaar is. Er zijn natuurlijk een hoop manieren waarop we het milieu een handje kunnen helpen. Er is tegenwoordig bijvoorbeeld een groot aantal mensen dat zijn afval scheidt en recycleert. Dit is een goede stap, maar misschien zijn er wel manieren waar je nog niet eerder aan hebt gedacht. Hier volgen een aantal tips om het milieu een extra zetje in de goede richting te geven.

Koop tweedehands spullen

Naast het feit dat tweedehands spullen meestal goedkoper zijn dan producten die je in de winkel kunt kopen, helpen ze het milieu ook nog eens een handje.

Vooral in een tijd waar we meer dan ooit te tevoren behoefte hebben aan luxeproducten is het milieu zeer getroffen door alle extra uitstoot die de productie van al deze producten heeft veroorzaakt. Het is begrijpelijk dat we niet allemaal weer terug kunnen gaan naar een minimalistische levensstijl, maar we kunnen wel beter letten op de manier waarop we aan onze luxeproducten komen.

Een voorbeeld van een milieuvriendelijkere aankoop zou bijvoorbeeld de aankoop van een refurbished macbook zijn. We hoeven onze behoefte aan laptops niet op te geven, maar we kunnen wel kiezen voor een refurbished product. Deze producten zijn namelijk om een bepaalde reden geretourneerd. Als niemand ze vervolgens koopt, worden ze hoogstwaarschijnlijk weggegooid.

Eet minder vlees

Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord dat de vleesindustrie een van de grootste vervuilers ter wereld is. Dit is helaas geen fabeltje. De vleesindustrie, met name de rundvlees- en varkensvleesindustrie, levert een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde, waterverspilling en milieuvervuiling.

Het zou dus een goede stap zijn om een paar dagen per week te besluiten om geen vlees te eten. Dit kan al een groot verschil maken. Het is natuurlijk moeilijk om compleet van vlees af te stappen, maar minderen zou voor iedereen te doen moeten zijn. Zeker als je het milieu een handje wilt helpen.

Op dit moment zijn er een hoop vleesvervangers die je kunt proberen. Het idee dat al die vegaburgers ‘niet te eten’ zijn, is tegenwoordig niet meer helemaal waar. Er is tegenwoordig zo veel, dat er voor iedereen wel wat te vinden is. Daarnaast wordt er op dit moment ook gewerkt aan vlees dat in laboratoria zal worden gekweekt. Dit vlees zal exact als echt vlees smaken, maar veel minder negatieve invloed hebben op het milieu.

Met deze manieren wordt het mogelijk om, zonder erg veel moeite, een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Kijk bijvoorbeeld of je die laptop die je wilt ook als refurbished product kunt vinden en besluit een of twee keer per week dat je ook wel eens een vegaburger kunt proberen.

De wereld zal je hier zeker voor bedanken!

mts_wordx