Duurzame mode

Als duurzaam modemerk ben je bezig met het creëren van mode waarbij rekening gehouden wordt met de belasting van het milieu, de natuur en de mens. Geprobeerd wordt om zoveel mogelijk de impact op het milieu te verminderen, met het uiteindelijke doel om een systeem te ontwikkelen waarbij kleding wordt geproduceerd zonder dat er een negatieve ecologische voetafdruk wordt achtergelaten. Zo kun je toch die mooie trenchcoat of dat fantastische paar laarzen kopen, zonder dat de planeet eronder te lijden heeft.

Meer weten? Dit is wat duurzame mode doet!

DUURZAME MODE BESPAART NATUURLIJKE HULPBRONNEN

In 2015 bleek dat slechts 3% van de materialen bij kledingproductie gerecycled is. Jaarlijks wordt er dus 98 miljoen ton aan olie, meststoffen om katoen te verbouwen en een eindeloze lijst van chemicaliën gebruikt die nodig zijn om stof te verven en af ​​te werken. Met gerecycleerde vezels heb je een veel duurzamere optie in handen, omdat de druk op nieuwe grondstoffen wordt verminderd en bovendien het alsmaar groeiende probleem van afvalbeheer wordt aangepakt.

DUURZAME MODE VERMINDERT JE KOOLSTOFVOETAFDRUK

Jaarlijks stoot de wereldwijde mode-industrie een enorme hoeveelheid aan broeikasgassen uit. Mode draagt zo enorm bij aan de opwarming van de aarde, doordat het overgrote deel van onze kleding gebaseerd is op aardolie en wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan polyester, acryl en nylon. Duurzame merken gebruiken vaak materialen die natuurlijk of gerecycled zijn en weinig chemische behandeling, water, energie en pesticiden nodig hebben. Linnen, hennep en biologisch katoen zijn ook biologisch afbreekbaar en daarmee prachtige duurzame alternatieven.

DUURZAME MODE BESPAART DIERENLEVENS

Duurzame modemerken zijn steeds meer bezig met het gebruik van diervrije alternatieven: Van afval uit de oceaan kun je polyester maken, tassen kun je creëren van gerecyclede veiligheidsgordels. Er bestaan plantaardige composteerbare sneakers en zijde dat gemaakt is van gist en biologisch vervaardigde veganistische wol. Een ontzettend leuke nieuwe ontwikkeling is dat een van de meest gevraagde alternatieven voor leer tegenwoordig wordt gemaakt van ananas. De bladeren van de ananas kunnen helpen om een speciale stof te produceren tijdens het oogstproces. Hiermee krijgt bovendien het afval van bijproducten een nieuwe bestemming.

DUURZAME MODE VEREIST MINDER WATER

Water is ontzettend belangrijk in het produceren van mode. Men gebruikt het in het verf en afwerkingsproces van praktisch alle kleding die er te krijgen is. Vooral katoen heeft heel veel water nodig. Daarom is het zo leuk dat biologisch katoen het waterverbruik met wel 91% kan verminderen. Nu is nog maar 1% van alle katoenproductie biologisch, maar daar gaat in de toekomst verandering in komen. Ook linnen, hennep en gerecyclede vezels hebben weinig water nodig.

mts_wordx