Bijensterfte: de belangrijkste oorzaken

Bijensterfte heeft grote gevolgen voor het milieu. Het regenereren van planten – dat geldt zowel voor wilde als voor de door de mens verbouwde gewassen – is namelijk afhankelijk van bijen. Bijen bestuiven planten en zorgen ervoor dat ze vruchten en zaden kunnen aanmaken zodat er nieuwe zaailingen kunnen groeien. En natuurlijk produceren tamme bijen ook honing: een onmisbaar bestanddeel van heerlijk gebak en lekkere taarten die je bij jeEigenTaart kunt bestellen.

Wereldwijd gaat het slecht met de bijen. Alleen al in West-Europa is het voor een bijenvolk steeds moeilijker om de winter te overleven. Het gevolg is dat het aantal bijen elk jaar afneemt. Hieronder worden een aantal oorzaken van bijensterfte genoemd.

Habitatvernietiging

Bijen en bijenlarven leven van nectar en stuifmeel. Vooral wilde bloemen zijn erg belangrijke leveranciers van deze voedingsstoffen. Omdat de natuur voortdurend wordt opgeofferd aan gewasteelt kunnen de bijen steeds minder voedsel vinden.

Varroamijt

Varroamijten zijn kleine, spinachtige parasieten die in bijenkorven voorkomen en het lichaamssap van weerloze bijenlarven opzuigen. Deze destructieve mijten kunnen tot een ware plaag uitgroeien en een bijenvolk ernstig verzwakken of vernietigen.

Landbouwgif

Sommige landbouwgiffen zijn dodelijk voor bijen en andere insecten. Vooral de zogenaamde neonicotinoïden, die in de landbouw op grote schaal worden toegepast om ongedierte te verdelgen, zijn funest voor bijen.

Andere oorzaken

Er zijn nog een aantal menselijke activiteiten te noemen die een bedreiging voor de bijen vormen. Zo maken de steeds hogere temperaturen het voor bepaalde ziektekiemen mogelijk om te overleven. Deze ziektekiemen kunnen fataal zijn voor bijen. Bovendien blijkt dat de mens uit onwetendheid enkele bijen-predatoren (zoals de Aziatische hoornaar) over de hele wereld heeft verscheept.

mts_wordx