Wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde?

Dat het niet goed is wat er in de laatste tijden gebeurd lijkt voor iedereen wel duidelijk. Maar het is goed om de echte gevolgen die die opwarming van de aarde voor het klimaat heeft eens goed in kaart te brengen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop de wereld aangetast wordt. Bepaalde dingen daarvan worden nu al zichtbaar en merkbaar terwijl andere dit in de toekomst zullen worden als er geen drastische veranderingen worden doorgevoerd.

Wat vooral een groot probleem is dat de opwarming van de aarde veroorzaakt is klimaatverandering. Doordat het geleidelijk aan steeds warmer wordt gaat het klimaat steeds extremer worden. Het zeeniveau wordt steeds hoger wat als direct gevolg heeft dat weersomstandigheden steeds ruiger worden. Denk hierbij aan extreme hete periodes of periodes waarin het uitzonderlijk veel kan regenen of stormen. Ook andere verschijnselen als orkanen zullen een stuk vaker kunnen gaan voorkomen. Net zoals overstromingen. In de koudste gedeelten van de wereld zoals Antarctica en de Noordpool verdwijnen soms als hele stukken ijs die smelten. Op andere delen in de wereld kan het juist weer anders worden met bijvoorbeeld extreme droogte of hitte als gevolg.

De natuur wordt ook steeds verder aangetast. Denk hierbij aan het kappen van bossen. Dit gebeurd steeds meer waardoor er hele delen natuur verdwijnen. Tropische regenwouden worden bijvoorbeeld gedeeltelijk gekapt wat directe gevolgen heeft voor alle flora en fauna die hier leeft. De natuur wordt zodoende meer en meer uit balans gebracht wat op allerlei vlakken een slechte invloed heeft.

De enige manier om deze negatieve trend om te doen draaien is door veel duurzamer met al deze dingen om te gaan. Dit geldt voor het kappen van bossen en gebruikt van brandstof en energie, maar ook voor bijvoorbeeld het eten van minder vlees. Dat er heel veel dieren alleen gehouden worden voor de industrie komt het klimaat zeker ook niet ten goede. Aangezien er vele veranderingen zullen moeten plaatsvinden is de uitdaging op zijn zachtst gezegd groot te noemen. Men moet op grote schaal anders gaan leven en leren duurzamer met de aarde om te gaan om de balans enigszins te gaan herstellen. Het is wel duidelijk dat als de opwarming op deze manier doorgaat dit niet bevorderlijk is voor het klimaat en de aarde steeds moeilijker leefbaar gaat maken voor nakomelingen.

mts_wordx